מיחזור פסולת אורגנית (קומפוסט) במשרדים

אם גם אתם שומעים יותר ויותר לאחרונה אנשים שמספרים בהתלהבות יתרה שהם עושים קומפוסט ותהיתם לעצמכם מה בעצם אומרת המילה המשונה הזו, או במידה ואתם כבר מכירים ואולי כבר עושים קומפוסט בעצמכם בבית אך מעוניינים שגם במקום העבודה שלכם זה יתאפשר, המאמר הזה בשבילכם.

קומפוסט הוא למעשה תוצר הפירוק הביולוגי של פסולת אורגנית, כשהפירוק מתרחש בנוכחות חמצן, כלומר באוויר הפתוח.

רגע, אבל מה זה אורגני??

כולנו משליכים לפח האשפה במשרד, או בבית, פסולת מכל מיני סוגי חומרים שונים- אריזות פלסטיק, דפים, בקבוקי זכוכית, וגם שאריות מזון – הסוף של התפוח, הסושי מאתמול, קליפת בננה.. שאריות המזון הן זבל אורגני כלומר, כזה שמקורו בחי או בצומח.

את שאריות המזון הללו (וגם קרטון ואפילו טישו- שגם הם חומרים אורגניים ממקור צמחי- עץ), אפשר להפריד מראש משאר האשפה, ואז להעביר למיכל ייעודי מאוורר היטב – הקומפוסטר. בקומפוסטר מיליוני יצורים מופלאים- חיידקים, חרקים ושאר בעלי חיים קטנטנים, ניזונים מהחומר האורגני (תזכרו שלפני רגע הוא היה האוכל שלכם), מפרקים אותו היטב, מחממים אותו כך שגורמי מחלות למיניהם לא יישרדו, ויוצרים דשן אורגני- הקומפוסט. הקומפוסט הזה משמש כדשן איכותי במיוחד בחקלאות או בגינה הציבורית או הפרטית, עם המון תכונות נהדרות וייחודיות- הוא שומר על לחות הקרקע, משפר את אוורור הקרקע, מייצב, מכיל המון חומרים מזינים לצמחים ועוד. מופלא או לא?

אז הבנו מה ההבדל בין זבל אורגני (מה שהפרדתם במשרד או בבית) לבין קומפוסט (מה שיוצא בסוף התהליך של פירוק הזבל האורגני).

אבל למה בכלל לטרוח להפריד את הזבל האורגני משאר האשפה שלנו?

רובה ככולה של הפסולת הכללית שמגיעה מבתים וממשרדים מגיעה כיום להטמנה. נכון להיום, כ-80% אחוזים מהפסולת במדינת ישראל עובר להטמנה. באתר ההטמנה למעשה חופרים בורות ענק ומרפדים אותם ביריעות מיוחדות המונעות חילחול של נוזלים מהפסולת אל מי התהום. אחרי שמסיימים להכין את השטח, מתחילים להשליך פסולת לתוך הבורות האלו וכשהם מתמלאים מכסים מיד באדמה, כדי שתהיה מינימום פסולת חשופה בכל זמן נתון, שכן אחרת היא תתפזר שוב מהרוח או מבעלי חיים. הבעיה היא שהטמנת פסולת היא פתרון רע מאוד מכמה סיבות.

ראשית, במדינת ישראל עומד לאזול המקום באתרי ההטמנה לשנים הקרובות. ביוני האחרון (2021) יצא המשרד להגנת הסביבה בהתרעה לראשי הרשויות שבשנת 2022 צפוי מחסור משמעותי במקום באתרי הטמנה בישראל. ואז, איפה נזרוק את הפסולת שלנו? נאגור בתוך הערים? נשליך בטבע? נכון להיום, כמעט אין פתרונות אחרים.

כמו כן, הטמנת פסולת מייצרת מפגעים בריאותיים וסביבתיים רבים. תשטיפים של מים מזוהמים (המיץ של הזבל- זה ממש זה) עלולים לחלחל למי תהום או לזרום לנחלים אם איטום הקרקע או האיסוף לא היו טובים מספיק, או במקרה של מטמנות ישנות שנזנחו. בנוסף, מאחר שיש הרבה זבל אורגני בפסולת שנשלחת להטמנה, וההטמנה מתרחשת בתנאים נטולי חמצן, נוצר גז מתאן בתהליכי הפירוק של הזבל האורגני. גז מתאן הוא גז חממה חזק פי 25 עד 80 (!) מפחמן דו¬-חמצני, ולכן מטמנות תורמות באופן ישיר לשינויי האקלים (אמנם קיים במטמנות איסוף מסוים של גז המתאן לייצור חשמל, אך על פי מחקר חדש, יש הרבה יותר גז שלא נתפס במערכת האיסוף).

מפגע נוסף הוא איסוף ושינוע הפסולת למרחק רב על ידי משאיות רבות, שפולטות גם מזהמים וגם גזי חממה.

לבסוף, למרות שאתרי ההטמנה היום מסודרים ונקיים יחסית לאלו שהיו בעבר, עדיין ישנם בעלי חיים רבים שבאים לנבור בפסולת- רק כי יש שם פסולת אורגנית שהם יכולים לאכול. אבל כמובן שהם לא תמיד מבדילים בין שקית פלסטיק לסנדוויץ' שהיה בתוכה, ולכן הם אוכלים גם הרבה פלסטיק וחומרים אחרים שאינם טבעיים. הדיות, עוף דורס נודד, שינו את מסלול הנדידה שלהן כך שיעבורו מעל אתרי הטמנת פסולת בישראל ובמדינות נוספות מסביבה. כדאי לזכור שפסולת אורגנית מהווה כ-40% מסך הפסולת העירונית (משרדים ועסקים, זה כולל אתכם). בישראל מיוצרים מדי שנה 2.4 מיליון טון של פסולת מזון- כשליש מהיקף ייצור המזון מקומי. זה המון!! אם רק כולם היו מפרידים את הפסולת האורגנית שלהם, היינו יכולים לחסוך בכמעט חצי את כל ההשפעות המזיקות של הטמנת פסולת, ומאפשרים הפרדה טובה יותר לזרמי מיחזור לפני העברת הפסולת להטמנה.

במאמר מוסגר, ניתן לכתוב עוד הרבה על בעיות של אובדן מזון ובזבוז מזון בישראל בכלל ובמגזר המוסדי והעסקי בפרט. לא נרחיב על כך במאמר הזה, אך נציין שאם כבר זורקים אוכל ופסולת מזון, ולפעמים הדבר בלתי נמנע, במיוחד במקום עבודה עם עובדים רבים, הדבר המינימלי שאפשר לעשות הוא לאפשר לאוכל הזה, שהושקעו בו כל כך הרבה אנרגיה, מים ועבודה, לחזור לאדמה בצורת דשן. דשן אורגני שיאפשר את המעגל הבא של גידול מזון בצורה מקיימת ויסייע לשיקום של הקרקע שמזינה את כולנו.

אוקיי, אז עכשיו הבנו אבל למה שדווקא המשרד שלנו יתאמץ?

הסיבה העיקרית היא תרומה אלטרואיסטית לסביבה. באמצעות מיחזור פסולת אורגנית ניתן להפחית אחוז נכבד מכמות הפסולת לפינוי (40% מהפסולת העירונית היא אורגנית, זוכרים?). כמו כן, יידרשו מספר מופחת של פינויים של פחי האשפה הכלליים שכן הם יתמלאו לאט יותר, ויצברו הרבה פחות ריח רע שיחייב את פינויים (שכן הריח הרע נובע מערבוב בין הפסולת האורגנית לאשפה רגילה ותהליכי ריקבון ללא חמצן).

סיבה נוספת, וכפי שציינו לעיל, תוצרי הפסולת האורגנית – אותן שאריות מזון מהמטבח של המשרד- הם קומפוסט אורגני ואיכותי. את תוצרי הקומפוסט כבונוס יהיה ניתן לקבל מ"המשרד הירוק" בחזרה לאחר מספר חודשים כדשן איכותי עבור השתילים במשרד או עבור השתילים הפרטיים של העובדים בבית.

בנוסף, כיום חברות עסקיות רבות נדרשות לדו"חות אחריות תאגידית ולדין וחשבון על הפעולות המקיימות שהם מבצעות, אם על פי החוק ואם כחלק ממהלך ארגוני או שיווקי ו"האני מאמין" של אותו עסק. כמו כן, ייתכן שבעתיד וכחלק מחוק אקלימי, המדינה תחייב עסקים בפתרונות כלכלה מעגלית ופתרונות להפחתת טביעת רגל פחמנית. כמו כן, מיסוי הפחמן הצפוי להתחיל בישראל בשנת 2023 עשוי לחול גם על עסקים בצורה ישירה או עקיפה. הפרדת פסולת אורגנית היא דרך מצוינת להפחית את טביעת הרגל הפחמנית של המשרד ואף ניתן להכניס זאת לחישובים הפחמניים.

אז מה אנחנו מציעים לכם?

אנו נשמח לאסוף ממקום העבודה שלכם את שאריות הפסולת האורגנית שנזרקת כיום לפח הכללי. את הפסולת האורגנית נשליך לקומפוסטר אותו אנו מנהלים כך שפסולת זו לא תיטמן באדמה יחד עם שאר סוגי הפסולת ותזהם את הסביבה.

לאחר כ 4 חודשים נשמח לחלק בחזרה את המוצר המוגמר שהינו דשן משובח (קומפוסט) לכל עובד במשרד שירצה בכך עבור השתילים בבית, בגינה וגם עבור השתילים במשרד.

נשמע מעניין? מוזמנים לפנות אלינו :)

מקורות ששימשו לכתיבת מאמר זה:

1. The United Nations Economic Commission

2. מיחזור פסולת אורגנית במגזר המסחרי-מוסדי - אדם טבע ודין

3. אובדן מזון והצלת מזון בצריכה המוסדית - לקט